http://www.ntvmsnbc.com/id/25025295/
Beyaz Saray, Başkan Obama'nın Kopenhag İklim Konferansı'na katılacağını ve ABD'nin sera gazı salımlarında büyük indirim hedefleri açıklayacağını bildirdi.
BBC Türkçe
Güncelleme: 09:02 TSİ 26 Kasım. 2009 Perşembe
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Obama'nın ülkesinde atmosferdeki kirlenmeye yol açan karbon gazı salımlarının 2020'ye dek yüzde 17; 2025'e dek yüzde 30, 2050'ye dek de yüzde 83 azaltılmasını önereceği bildirildi.
Sanayileşmiş ülkeler, iklim değişikliğinin etkilerini hafifletebilmek için sera etkisine yol açan gaz salımlarında azaltım hedefleri belirliyor.
Bu hedef ve taahhütlerin yerine getirilmesi için kilit tarih 2020; ancak bazı ülkeler, bunun ötesine geçerek 2050 tarihini gündeme getiriyor.Avustralya, AB, Japonya ve Yeni Zelanda halihazırda gaz salımlarını 2020 tarihinde azaltacak şekilde hazırlıklar yaptıklarını ilan etmişlerdi.
Başkan Barack Obama, Nobel töreninde kendisine verilen barış ödülünü almak üzere komşu Norveç'in başkenti Oslo'ya geçmeden önce 9 Aralık'ta Kopenhag'ı ziyaret edecek.
Ancak Obama'nın 7 – 18 Aralık arasında düzenlenen; 65 kadar devlet ve hükümet liderinin katılacağı zirvenin, görüşmelerin yoğunlaşmasının beklendiği, ikinci haftasında Kopenhag'da olmayı planlamadığı belirtiliyor.
Kopenhag'a geleceğini açıklayan devlet ve hükümet başkanlarının sayısı umutların artmasına yol açsa da; zirveden güçlü ve anlamlı bir anlaşma çıkmayacağı konusunda yaygın kaygılar var.
Evsahibi Danimarka geçen hafta, tüm karbon kesintilerini ve mali yükümlülükleri kapsayan tam bir anlaşma umudundan vazgeçip "siyasi anlaşma" hedefi için çalıştığını açıklamıştı.
Obama da dün "bağlayıcı bir anlaşmaya zemin hazırlayacak, güçlü ve uygulanabilir bir anlaşma" çağrısında bulunmuştu.
HİNDİSTAN VE ÇİN'İN TUTUMUBaşkan Barack Obama'nın Kopenhag'a katılıp katılmayacağı şimdiye kadar merak konusuydu.
Birleşmiş Milletlerin iklim değişikliği konusundaki yetkilisi Obama'nın konferansa katılmasının, toplantının başarıya ulaşması açısından kritik önem taşıdığını söylemişti.
Dünyanın ABD ile beraber çevreyi en çok kirleten ülkeleri arasında görülen Çin ve Hindistan'ın henüz Kopenhag zirvesine en üst düzeyde katılıp katılmayacakları belli değil.
Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kopenhag'a gidip gitmeyeceği de netlik kazanmadı.
Erdoğan 18 Kasım'da FAO zirvesi için bulunduğu Roma'da yaptığı açıklamada "16'sında İtalya ile zirvemiz var. Diğer taraftan 17'sinde bizim yine Konya'da her yıl çok ciddi katılımla kutladığımız Şeb-i Aruz törenlerimiz var.Cumhurbaşkanımız ile de bunların değerlendirmesini yaptıktan sonra ona göre Kopenhag zirvesine kimin katılacağının kararını vereceğiz.'' demişti.
Normal koşullarda Birleşmiş Milletler'in yıllık İklim Değişikliği Konferansı'nda ülkeler Çevre Bakanları düzeyinde temsil ediliyorlar.
Kopenhag'daki zirveye katılacak 192 ülkenin temsilcileri 1997 tarihli BM Kyoto İklim Protokolü'nün yerini alacak yeni bir anlaşma sağlamaya çalışacaklar.
Birbiri ardına yayımlanan, özellikle de Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC)'nin sunduğu raporlar, bugünkü iklim koşulları üzerinde insanın etkisine ilişkin net saptamalarda bulunmuş, ayrıca artan sıcaklıkların küresel düzeyde etkilerine yer vermişti.
Bundan iki yıl önce Bali'de yapılan BM iklim değişikliği görüşmelerinde de yetkililer, Kyoto Protokolü'nün süresinin dolması ardından uygulanabilecek yeni bir küresel anlaşma üzerinde çalışma kararı almışlardı.
Kopenhag görüşmeleri, bu iki yıllık dönemin sonunu simgeliyor ve dünya hükümetleri Danimarka'nın başkentinden yeni bir anlaşmayla ayrılmayı umuyor.
Monday, 30 November 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment